pondělí 28. července 2014

Praha hostí prestižní kurz pro studenty

Praha hostí prestižní kurz pro studenty žurnalistiky ze 14 zemí světa


V pražské Gröbeho vile bude v neděli (10. srpna 2014) zahájen BRIDGE Program, prestižní mezinárodní kurz urč​ený studentům žurnalistiky ze 14 zemí světa. Pro 24 účastníků z Belgie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, České republiky, Jordánska, Kosova, Maroka, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Tuniska, Turecka, Ukrajiny a USA připravily neziskové organizace Prague Freedom Foundation, Zaostřeno o.p.s a Columbia Global Centers Turkey čtrnáctidenní sérii workshopů, seminářů, kulatých stolů a praktických cvičení, jejichž cílem je zprostředkovat diskuzi mezi studenty ze zemí s rozdílnou kulturní a novinářskou tradicí. Účastníci se v průběhu kurzu seznámí s moderními nástroji a postupy současné žurnalistiky.



„Kromě nových dovedností získají i cennou životní zkušenost, praxi a mezinárodní kontakty. Za velice důležité považujeme i samotný dialog ve smyslu vzájemného pochopení a setkání se studentů z kulturně i nábožensky rozličných zemí“, shrnuje přínos kurzu ředitelka Prague Freedom Foundation Veronika Rozmahelová. Obecným tématem letošního kurzu je svoboda tisku. „Studenti se jej ujali v různých kontextech od případových studií přes různé formy a typy cenzury až po zamyšlení se nad vlastnickými vztahy v médiích.“, komentuje leitmotiv Rozmahelová.

Během pražské části budou studentům přednášet zkušení lektoři a špičkoví novináři; mj. korespondenti agentur Reuters a BBC Micha​el Kahn a Rob Cameron, ředitel obchodního rozvoje Sourcefabric Sebastian Horn, mnoha cenami včetně Pulitzerovy ověnčená zástupkyně šéfredaktora investigativního deníku ProPublica Tracy Weber a její kolegyně Kim Barker a řada dalších.

„S reportéry z ProPublicy dlouhodobě spolupracujeme na kurzech investigativní žurnalistiky Achillova data. Jsme rádi, že přijali naše pozvání i na BRIDGE Program. Studenti si budou moci vyzkoušet nejnovější nástroje a metody používané v jednom z nejprestižnějších online zpravodajských serverů,“ komentuje přítomnost ProPublicy v Praze ředitel Zaostřeno Václav Pecha a dodává: „Z reakcí na jejich minulé workshopy od studentů víme, že kromě dovedností si odnášejí i pocit, že v době, kdy mnoho zavedených médií bojuje o přežití či přímo končí, vznikají nové úspěšné projekty.“.

Po týdnu stráveném v Praze se studenti přesunou na stejně dlouhou dobu do tureckého Istanbulu. Tam absolvují kurzy dalších renomovaných lektorů. Přednášet budou mj. Anya Schiffrin z Columbia University, Aslı Tunç z Istanbul Bilgi University, Andrew Finkel z New York Times a P24 a další. Účastníci budou během kurzu zpracovávat vlastní články, které budou nabídnuty k publikaci médiím vycházejícím jak v mateřském jazyce účastníka, tak i v angličtině. Kurz skončí 24. srpna 2014.

Do kurzu se přihlásilo celkem 492 zájemců z cílových zemí. Za Českou republiku byli vybráni tři studenti: Kateřina Sýsová, Veronika Tomanová a Jakub Hein. 


1 komentář:

  1. Tyhle kurzy jsou určitě fajn a já je doporučuji i jako formu přípravy na test na přijímačky. Pakliže jste lidé, kteří snadno propadají stresu, tak vám ukážou, že je to všechno v pohodě a není se čeho bát. Já osobně to beru tak, že psychická příprava je stejně důležitá jako ta mentální příprava, respektive prostě to učení.

    OdpovědětVymazat